En dag jag inte går in på i detalj

Publicerad 2015-01-31 21:44:56 i Angelica Karlssons inlägg,

Besiktning på lägenheten, sedan ner i ett dike, litea annat och sist stallet. 
Japp så har dagen sett ut och jag är redan helt överlycklig att vara tillbaka i gammla stallet. Jane är lugn jag pratar som aldrig förr och det bara är väldigt bra.
Jag hoppar verkligen att jag kommer upp till stallet när det är ljudt i morgon för då filmar jag lite och så kommer jag att fixa alla mina saker så dom är där dom ska vara helt enkelt. 
Nu ska jag se till att det blir varmt i huset och att jag ska få sova.
 
Kram på er!
 
 

I vårt stall

Publicerad 2015-01-31 14:00:28 i Angelica Jalonens inlägg,

Jag tänkte dela med mig av de regler vi har sat upp i vårt stall för att både hästar och människor ska trivas. ni får jättegärna dela med er av hur det ser ut i ert stall oavsett om ni är stallägare själva eller om ni står inackorderade hos någon. Det är alltid spännande att läsa och vem vet, vi kanske har missat en viktig punkt i vårt.
 
Stallet

- Stallet skall alltid lämnas i trevligt skick med var sak på sin plats. Foderpåsar till nästföljande dag skall vara förberett och upphängt på anvisad plats.
-Hästägaren ansvarar för eventuella skador på boxinredning, paddockstaket och förstörelse av egendom orsakat av hästen.
-Det är självklart att man sopar hela stallet efter sig. Är sadelkammargolvet smutsigt så sopa även där.
-Element i sadelkammare skall ej stå på maxtemperatur! Om värmen är på i sadelkammaren, ha dörren stängd! Stäng alltid dörren till sadelkammaren när ingen är i stallet!
-Respektera andras saker, flytta inte runt andras prylar och om du ändå måste det så skall det läggas/ställas tillbaka på samma ställe.
-Elementet i sadelkammaren får ej övertäckas!
-All utrustning utom sadel skall förvaras i eller på den egna garderoben
-Vill du låna något- fråga först! Lägg tillbaka det du lånat på samma plats i samma skick. Går något du lånat sönder under tiden du använder det - kontakta ägaren och fråga hur det skall ersättas.

Paddock


- Paddocken skall mockas efter användning.
- Hindermaterial finns och får användas men skall plockas undan när man är klar om inte annat är överenskommet.
- Paddocken får ej användas till någon form av motion då den är frusen, detta pga hänsyn till hästarna.
-Släck alltid i paddocken efter dig såvida ingen annan är på väg ut för att rida. Stäng även dörrarna till skjulet.

Hagar


-Glöm ej att se till att hästen har vatten i hagen. Är badkaret/tunnan smutsig så skura ur den.
-Förbered allt för morgondagen så som ensilage och vatten. Se till att de trådar som skall vara stängda är stängda.
- Är du först i stallet vid "lunchtid" så luncha hästarna när du är klar
-Pga litet sommarbete kan det bli aktuellt att flytta hästarna till annat bete. Detta står hästägaren för själv. Stallhyran betalas även då som vanligt.

Övrigt


- Två gånger årligen har vi "fixardagar" då vi går igenom staket, hagar, stall osv. Detta är obligatoriskt för alla att vara med på, vi kommer överens om datum.
-Håll rent och snyggt runt ensilagebalen och vid foderbordet
-Om hästen bajsar på vägen till eller från hagen eller runt gården vänligen plocka undan detta. Detta gäller även på samtliga asfaltsvägar.
-Rid inte på de smala stigarna som går upp mellan husen.
-Slösa inte med vattnet. Eftersom gården har egen brunn är det risk att den sinar.
-Mata ej andras hästar ur handen.
-Samtliga hästar måste vara vaccinerade mot hästinfluensa och stelkramp. Vaccinering även mot botulism är att rekomendera då vi fodrar med ensilage.
-Gemensamt träckprov görs i slutet av April och i Oktober

 

 

Vad jag tycker om ridskolor

Publicerad 2015-01-31 13:38:00 i Angelica Karlssons inlägg, Åsikter,

  Vi börjar med det generella. Jag tycker det är bra att det ger folk som inte har möjlighet att ha häst att få rida ändå och kunna göra det man tycker om. Det ger en bra gemenskap mellan folk och man får komma ut i friska luften. Alltså är en riskola positiv på det sättet.
 
Jag har vart med om både en dålig och en bra ridskola. På en av dom har jag stått med Jane och då var jag rädd för stallchefen och även vissa av ridlärarna, vilken inte var speciellt kul. Ridlärarna satt och rökte med minderåriga och det vid stallplanen. Red man och någon av personalen red var man LIVRÄDD för att vara ivägen med sin lilla ponny. Vissa av ridskolehästarna hade vart på ridskolan i säkert 5 - 10 år och finns kvar där än vilket är ca 8 - 9 år sedan. Jag tycker personligen inte att en häst ska behöva på på ridskola så länge. Nu har denna ridskola tydligen skaffat lösdrift, oj vad bra kan man tänka men ICKE ponnysarna går på fri tillgång på hö med de stora hästarna och därför har det blivit många fall av fång men även kolik då vattnet är inomhus och alla hästar inte kommer åt vattnet där. Lösdriften är endast för att personalen inte ska behöva mocka boxar och spiltor varje dag. En ridskola som denna bör inte finnas...
 
 
Sedan har vi en till där jag jobbat och där är det väldit mycket, om en häst behöver så får den gå i en mindre hage eller liknande. Det mockas och hålls fint till hästarna. Man mockar minst en gång på kvällen för att dels behöver inte hästarna stå i skiten men sedan blir det mer smidigt på morgonen. Hästarna får stå på ridskolan i ca 5 år men funkar det inte så säljs hästen och när dom tjänat sin tid på ridskolan så säljs dom. Eleverna har då möjlighet att köpa sin älsklingshäst som dom pysslar och rider med och ridlärarna vet att denne eleven klarar hästen. Går det inte att göra något för hästen om den blivit skadad så ser dom till att den inte behöver lida mer. Här fodras hästarna efter sitt eget behov. Personalen ser till att hästarna inte får gå för mycket och delar jämt på lektionerna. Jag tror att MAX var 3 lektioner per dag men dagen efter får den hästen gå färre och så kan det komma att bli ett återbud. 
 
 
Visst blir det mycket ståhej runt om dom men större delen av dagen går dom i hagen eller står inne i lugn och ro på natten. Men som personal på en ridskola måste man kunna se på hen häst när man köper den att den passar på en ridskola eller inte. Jag har inget emot en ridskola om dom vet hur man kan ta hand om hästarna på bästa möjliga sätt och tar på sig arbetet för hästarnas bästa och inte för man själv är lat.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela