Min hästhållning

Publicerad 2015-01-19 07:26:00 i Angelica Karlssons inlägg, Åsikter,

Jag vill skriva om vad jag tycker är viktigt när man har häst.
 
Först och främst förespråkar jag utevistelse av hästarna. Jag tycket att hästarna ska gå ute mint 12 timmar/dygn i en stor hage där dom kan vandra runt och busa om det faller dom in. Även om jag har en häst för 100 000 eller en för 10 000 ska dom gå ute i en hage och kunna vara häst. Jag vill inte att hästarna ska stå in så dom blir stela utan dom behöver få röra sig som dom har sina instinkter till. Detta är något som man bara inte kan rubba i min åsikt. Hästen har ine valt att vara i fångenskap och då kan vi åtminstonde ge dem tillgång att röra sig fritt på dagarna och nätterna om man vill vad än hästen kostar.
Jag är öppen för att både hålla hästen på box och lösdrift. Bästa för mig hade vart att ha en hage ansluten till boxen så att hästen är på lösdrift men när det behövs så kan man bara stänga eller när man fodrar så att hästen har sitt ställe där den kan vara lugn att det inte kommer någon annan oh tar maten.
 
I stallet vill jag att det ska vara rent och hygieniskt. Det ska inte fodras med något foder som det ens vart ett dött djur i (detta har hänt). Det ska heller inte vara något dammigt foder och helst ska det vara analys på fodret så att man får ett bra foder till hästarna. Boxen ska inte innehålla krokar eller liknande. Vattenet ska komma från en vattenkopp i ett mjukt material. Täckeshängare ska finnas på en plats där hästarna inte befinner sig. 
 
 
Jag förespråkar även att man har en häst som är uppfostrad. En häst väger ca 10 gånger mer än oss människor och är 10 gånger starkare dessutom. Jag vill inte gå ut i en hage och känna mig påträngd av tre hästar. Det kan hända vad som helst och då kan jag komma i kläm. Nej tack. När man leder en häst ska den inte heller bara ånga på och gå med bogen vid mig. Jag tycker alltså att det är hur obehagligt som helst, där har hästen mest styrka att putta bort mig och bara ånga vidare. När jag kommer in i hagen vill jag vara den som är ledare och det ska hästarna veta. Går jag in med höpåsar i hagen för att fodra ska hästarna inte slänga sig över höhögen utan vänta snällt tills jag gått där ifrån just för att undvika en situation som kan göra att jag kommer till skada.
 
Jag är mycket bestämd på att ge hästen en allsidig träning, det passar mig perfekt eftersom jag är öppen för allt. Jag och Jane har testat Engelsk ridning, Akademiskt, NH, NTT, Western och vill jättegärna prova på WE. Man kan allstå inte påstå att jag är speciellt enspårig när det gäller olika grenar. Men detta gör att vi aldrig fastnar på ett ställe och gör vi det så testar vi något annat ett tag och så sitter grejen innan nästa gång. Perfekt. Detta älskar jag när man ska träna sin häst.

Kommentarer

Postat av: Alice

Publicerad 2015-01-19 16:43:17

Tycker du verkar ha klokt hästtänk :)

Svar: Tack! Det känns som det är grunderna i mitt tänk. :)
Angelica Karlsson & Jalonen

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela