Patellaupphakning
Skrev innan att Jane har patellaupphakning så tänkte berätta för er som inte vet vad det är.
Patella heter knäskålen och den har tre ligament som ska göra så knäskålen ligger på plats, man säger ofta att det är patellas 3 raka band.
När patellan "hakar upp sig" så hakar det inre raka bandet fast i ett benutskott på lårbenet. I detta läge står hasten med sträkt ben och böjd kotled. Många gånger kan hästen komma loss själv men om den inte gör det så får man hjälpa den genoma tt backa några steg, då brukar det släppa.
Det ser väldigt otäckt ut när det väl händer måste jag säga och Jane har haft likande det som är på filmen här under kanske 2 ggr i sitt liv.
Man vet inte helt hundra vilka hästar som drabbas av detta men man kan se en starkkoppling till hästens kondition (hull och muskulatur). Vanligast är att unga hästar har det när dom inte har mycket hull och inte heller mycket muskler och hästar med raka bakben. Även hästar som får stå på box kan drabbas av patellaupphakning.
Men när hästen kommer igång och får muskler igen så brukar det försvinna. Ponnyer är mer drabbade än vad andra hästar är.
Hästen på bilden har jst stått inne på box i 9 dagar och där av patellan men sedan finns det även lindrigare grad som Jane lider av och då kan man känna lite att hon "tappar" bakbenet ibland när man rider.
För att underlätta för hästen så kan man använda ett strö i boxen som inte är så "luftigt". Halm är med andra ord inte så bra att ha till en sådan häst, Jane hade det ett tag och jag bytte sedan till torvmix och hon blev genast bättre. Ha bra hagar där det inte är djup lera. Man kan även ge ren B1-vitamin (Thiamin) i kraftfodret och ge hästen en väl uträknad foderstat.. Såklart även motionera hästen och bygga upp musklerna.
Jane har nu fått skor med sidokappor i bak för att det ska ge en bättre överrullning och en större chans att undvika upphakningar.
Om det inte hjälper med motion och fodring så finns det även lättare ingrepp som veterinären kan göra på stående häst med endast lokalbedövning.
Ena alternativet är att göra flertalet små snitt i det inre ligament som, när det läkt, ger ett tjockare ligament. Efter detta ingreppet ska hästen ha konvalescens i två veckor och kan sedan tränas igen.
För hästar som det inte går att lossa från upphakningen finns det ett ingrepp som är liknade det ovanför men man kapar det inre legamentet helt. Detta kan dock ge instabilitet i knäskålen som i sun tur kan ge komplikationer. Här rekomenderas en konvalescens på ca 6 - 8 veckor.
Detta är en sak som många vet väldigt lite om och jag tycker att fler borde veta mer om det. Det är alltså något som man kan hjälpa hästen med utan att den kommer lida av det. Har sett folk som avlivat sina hästar pga patellaupphakning och vad jag läst mig till så finns det många möjligheter att hjäpa hästen, går man på avlivning så känns det som man inte vill ta tag i problemet.
/Karlsson